top of page

Social Media Marketing for Hotels (2023): Ο απόλυτος οδηγός

Updated: Jul 5, 2023

Υπήρξε η εποχή όπου η εύρεση ξενοδοχείων ξεκινούσε με μία έρευνα στις μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας keywords όπως “τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα”, με τη χρήση ιστοσελίδων σύγκρισης ή ακόμα και τη σύσταση από διαφημιστικά στη τηλεόραση και στα περιοδικά.


Όχι πια!


Το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά και άμα δεν συγχρονιστείς άμεσα με όλες τις εξελίξεις στον χώρο του ξενοδοχειακού marketing, θα μείνεις πίσω και θα κερδίσει κάποιος ανταγωνιστής το στόχο κοινό σου.



Γιατί οι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο ανυπόμονοι, επιλεκτικοί και “έξυπνοι”. Έχοντας πρόσβαση σε απεριόριστη πληροφορία, μπορούν να διαλέξουν τον τρόπο, το μέσο και την χρονική στιγμή που θέλουν να αλληλεπιδρούν με το brand σου και καλά θα κάνεις να είσαι προετοιμασμένους να ικανοποιήσεις τις ανάγκες τους άμεσα.


Για να ικανοποιήσεις το στόχο-κοινό σου και να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον τους δεν αρκεί να προσφέρεις ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Πρέπει να εφαρμόσεις μια omnichannel στρατηγική, προσφέροντας προσωποποιημένο περιεχόμενο σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το κοινό σου. Αυτό μπορεί να είναι email, ιστοσελίδες, διαδικτυακό PR, blogs και άλλα αμέτρητα παραδείγματα.



Τι περιλαμβάνουν τα Social Media?


Το πιο επίκαιρο όμως μέσο είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή και αλλιώς Social Media. Στα αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:


  1. Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Instagram, Facebook, LinkedIn και Messenger

  2. Photo-sharing πλατφόρμες όπως Instagram και Pinterest

  3. Video-sharing πλατφόρμες όπως Video και Youtube

  4. Πλατφόρμες αλληλεπίδρασης όπως Snapchat και TikTok

  5. Πλατφόρμες blogging όπως Reddit και Tumblr


Οι καταναλωτές πλέον πάντα συμβουλεύονται τα Social Media όταν οργανώνουν τις διακοπές τους σε έναν νέο προορισμό. Είτε είναι περιεχόμενο από travel influencers, είτε επαγγελματικές φωτογραφίες σε τουριστικές ιστοσελίδες, είτε blogs με tips για τις τέλειες διακοπές, τα Social Media αποτελούν πηγή έμπνευσης για το στόχο κοινό σου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καταναλωτικές τους συμπεριφορές.


Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως να εφαρμόσεις αποτελεσματικά τα προαναφερθέντα εργαλεία προς όφελος σου για να εκτοξεύσεις τις απευθείας κρατήσεις και τα κέρδη σου.



Πως να αξιοποιήσεις τα Social Media:


Αν και η προσέγγιση που πρέπει να πάρει η κάθε εταιρεία βασίζεται στις προσωπικές της ανάγκες, η μακροχρόνια εμπειρία της Heart Logic στο Social Media Marketing μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε τις πιο αποδοτικές τακτικές που έχουν φέρει εγγυημένα αποτελέσματα στους πελάτες μας (πάτα αυτό το link για να δεις τα project μας). Ας αναλύσουμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνεις την επιχείρηση σου πετυχημένη μέσω των “εργαλείων” του Social Media Marketing…


1. Δείξε το πρόσωπο σου

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των Social Media είναι ότι σε αφήνουν να δείξεις το “πρόσωπο” σου, δίνοντας μια ανθρώπινη διάσταση στο brand του ξενοδοχείου σου.


Με διαδραστικό τρόπο, τα Social Media μπορούν δώσουν μία υλική υπόσταση στο brand σου, ή αλλιώς ένα πρόσωπο σε αυτό, βοηθώντας σε να αναπτύξεις μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει αξιοπιστία γύρω από το brand σου καθώς μας είναι πιο εύκολο να εμπιστευτούμε και να ακούσουμε κάποιον όταν βλέπουμε το πρόσωπό του. Αντί να δείχνεις μια αυστηρή, συντηρητική διαδικτυακή εικόνα που βασίζεται αποκλειστικά στη προβολή των εσωτερικών και εξωτερικών σου χώρων, η ενσωμάτωση υπαρκτών προσώπων στο διαδικτυακό σου περιεχόμενο θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μία διαπροσωπική σχέση με το κοινό σου, αυξάνοντας τα επίπεδα εμπιστοσύνης.


Κάτι τέτοιο μπορείς να το πετύχεις με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Behind The Scenes περιεχόμενο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σου, δείχνοντας το προσωπικό σου την ώρα της εργασίας πχ: ο σεφ την ώρα που φτιάχνει το πρωινό των επισκεπτών

  • Αναπαραγωγή User- Generated- Content, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες σου να αναδείξουν τους χώρους του ξενοδοχείου και να μοιραστούν τις προσωπικές τους στιγμές στους χώρους σου.

  • Συνεργασία με influencers όπως travel και lifestyle bloggers για να προσελκύσεις το κοινό που σε ενδιαφέρει με έναν αυθεντικό, δημιουργικό τρόπο και χωρίς τη χρήση επιθετικού marketing (link για όλα τα μυστικά του influencer marketing).


Οι πιο hop Έλληνες Influencers με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς:


  • Sport Influencers: Giannis Ugo Antetokounmpo, Stefanos Tsitsipas, Dimitris Pelkas, Kostas Tsimika

  • Lifestyle Influencers: Mary Synatsaki, Αλέξανδρος Κοψιάλης, Eleni Menegaki, Eva Savagiou

  • Traveling Influencers: Sissy Christidou, Ioannis Koulousis, Anastasia Chupaeva, Kika Durisova

  • Music Influencers: Thanasis Antetokounmpo, Eleni Foureira, Konstantinos Argiros, Light



2. Video, Video και ξανά Video!


Το Video Marketing είναι αναπόσπαστο κομμάτι της marketing στρατηγικής των ξενοδοχείων μιας και έχει αποδειχθεί ότι αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να εκτοξεύσει τις κρατήσεις και την αναγνωρισιμότητα του brand τους και να δημιουργήσει μια ισχυρή διαδικτυακή κοινότητα.


Το Video Marketing μπορεί να αναδείξει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του καταλύματός σου, την ευρύτερη περιοχή και τα αξιοθέατα της, αλλά και events που διοργανώνεις. Το βίντεο μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι αύξηση στις κρατήσεις, αναγνωρισιμότητα, και δημιουργία ισχυρής εταιρικής κοινότητας (brand community). Ανάλογα με τους σκοπούς που εκπληρώνει, χρησιμοποιεί και διαφορετικά μέσα, όπως είναι τα social media, και η προσωπική σου ιστοσελίδα.



Κάποιοι από τους τρόπους που μπορείς να το ενσωματώσεις είναι οι παρακάτω:


  • Video Tours των εσωτερικών και εξωτερικών σου χώρων όπως τα δωμάτια, η πισίνα, το εστιατόριο και οι χώροι εκδηλώσεων. Θα μπορούσες να προσφέρεις 360 virtual reality tour για να προωθήσεις τους χώρους σου σε ένα μη-γεωγραφικά περιορισμένο κοινό (πάτησε αυτό το link για να μάθεις πως να δημιουργήσεις Virtual Tour του ξενοδοχείου σου).

  • Video αφιερωμένα στην τοποθεσία του ξενοδοχείου σου και στα αξιοθέατα της προσφέροντας travel tips & local guides όπως "A history lover's guide to Crete" ή "How to spend the perfect romantic weekend in Amorgos island".

  • Δημιουργία behind-the-scenes περιεχομένου για να δώσεις μια γεύση από τις εσωτερικές διαδικασίες του ξενοδοχείου και να δείξεις πόσο σκληρά εργάζεται το προσωπικό σου για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες σου!

  • Video αφιερωμένο στην σχέση σου με την τοπική κοινότητα, δείχνοντας τοπικά προϊόντα όπως είδη υγιεινής και τρόφιμα, που χρησιμοποιείς στις εγκαταστάσεις σου και ενημερώνοντας το κοινό σου για τις περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές δράσεις στις οποίες συμμετέχει. (link για όλα τα μυστικά του Video Marketing).



3. Contests

Διοργάνωσε διαγωνισμούς και giveaways με την χρήση hashtags. Για παράδειγμα, ζήτα στους επισκέπτες σου να αναρτήσουν τις αγαπημένες τους στιγμές στο ξενοδοχείο σου και προσέφερε δώρα, όπως “free spa day” και “dinner for two” στους νικητές.


4. Get to know the team!

Ανέπτυξε Behind- The- Scenes και “Get to know the team” περιεχόμενο για να δείξεις πως υπολογίζεις το προσωπικό σου! Μπορείς να συμπεριλάβεις ένα περιεκτικό fun Q/A για την εταιρική σου ομάδα με ερωτήσεις όπως:


- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός?

- 'Εχεις κάποιο κρυφό ταλέντο?

- Αν μπορούσες να αποκτήσεις κάποια υπερφυσική δύναμη ποια θα ήταν?

- Ποια είναι τα αγαπημένα σου χόμπυ?

- Γιατί διάλεξες να δουλέψεις σε αυτό το ξενοδοχείο- στον ξενοδοχειακό κλάδο?



5. High- quality shoots!


Σιγουρέψου πως το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεις είναι υψηλής ποιότητας. Είτε πρόκειτε για φωτογραφίες των δωματίων, του προσωπικού ή των εξωτερικών χώρων του καταλύματος σου, φρόντισε να φαίνεται επαγγελματικό το αποτέλεσμα!

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι φωτεινές και να δίνουν μια ολοκληρωμένη αίσθηση της εμπειρίας που θα ζήσει ένας επισκέπτης στο κατάλυμά σου! Για μια ολοκληρωμένη φωτογραφική εμπειρία θα πρέπει να υπάρχουν φωτογραφίες από τους διαφορετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου σου, όπως τα δωμάτια, lobby, spa, γυμναστήριο και εστιατόρια. Επίσης μπορείς να συμπεριλάβεις φωτογραφίες του προσωπικού, lifestyle λεπτομέρειες, φωτογραφίες γαστρονομίας και εναέριες φωτογραφήσεις με drones. Πάτησε αυτό το link για να δεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε να εμπλουτίσεις την ιστοσελίδα σου με high-quality φωτογραφικό υλικό που θα αποφέρει αυξημένα κέρδη και προβολή!


6. Αξιοποίησε το LinkedIn!

Σύμφωνα με μελέτη της Sprout Social (link), οι εταιρείες που διαφημίζουν στο LinkedIn συγκεντρώνουν έως και 277% περισσότερα leads από αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο στο Facebook.

Αξιοποίησε την πλατφόρμα με τους ακόλουθους τρόπους:


  • Γίνε μέλος σε Hospitality Industry Groups, όπως τα Boutique Hotel News, Hospitality Superstar, και Hotel Group Network. Μέσω αυτών των σελίδων, θα μπορέσεις να συμμετάσχεις σε επίκαιρες συζητήσεις εγκαθιδρύοντας την εταιρία σου ως thought leader και θα προσελκύσεις ταλαντούχους επαγγελματίες.

  • Κάνε εγγραφή στο LinkedIn Pulse, στην blogging πλατφόρμα του LinkedIn, μέσω της οποίας μπορείς να “συνδεθείς” με το κοινό-στόχο σου και να προσελκύσεις νέους πελάτες, δημοσιεύοντας άρθρα για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου σου.

  • Γίνε instructor στην εκπαιδευτική πλατφόρμα"LinkedIn Learning”, και μετέδωσε την εξειδικευμένη γνώση σου σε νέους επαγγελματίες. Με αυτή τη στρατηγική, θα αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα της ξενοδοχειακής σου επιχείρησης, δημιουργώντας αξιοπιστία γύρω από το brand σου και χτίζοντας μία online κοινότητα. Κάποια online certifications που έχουν απήχηση στο διαδίκτυο, είναι τα ακόλουθα: Food and Beverage Management, Hotel Revenue Management and Customer Service Excellence & The Basis of Food Safety and Hygiene!

Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του Destination Marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?

Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!


9 views0 comments
bottom of page