top of page

Digital Marketing trends (2023): Ποιες εξελήξεις θα επηρεάσουν την επιχείρηση σου

Updated: Jul 5, 2023

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί ως προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζουν, η παγκόσμια κρίση στο κόστος ζωής κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τις επιχειρήσεις αναγκάζοντας τους να ανανεώσουν την marketing στρατηγική τους.


Η διαφάνεια είναι πιο σημαντική από ποτέ και οι επιχειρήσεις πλέον οφείλουν να είναι συνεπείς και ξεκάθαρες στην επικοινωνία τους άμα θέλουν να χτίσουν ένα δίκτυο πιστών πελατών.


Για να πετύχει τους οικονομικούς της στόχους και να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, μια εταιρεία σαν και την δικιά σου πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς και να εφαρμόζει όλες τις επερχόμενες τάσεις της αγοράς, οι οποίες είναι πολλές μιας και το ξέσπασμα του κορωναιου επιτάχυνε ραγδαία την ψηφιοποίηση της ζωής μας.


Εργαλεία όπως τα TΙΚ ΤΟΚ, Metaverse και ChatGPT έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή και να επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας.


Με βάση τις παραπάνω αλλά και αμέτρητες άλλες εξελίξεις στο μακρο-περιβάλλον των επιχειρήσεων (Σύμφωνα με το μοντέλο PESTEL το εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης επηρεάζεται άμεσα από πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς, οικολογικούς και νομικούς παράγοντες- πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις περισσότερα), ο τρόπος που σκέφτονται και συμπεριφερονται οι καταναλωτές έχει αλλάξει ολοκληρωτικά…


Ο σύγχρονός καταναλωτής δεν έχει υπομονή, βαριέται εύκολα και διασπάται η προσοχή του στο λεπτό, καθώς λαμβάνει συνεχώς ειδοποίησης από διαφορετικά μέσα- όπως social media, SMS, και emails. Για να τραβήξουν αλλά και να κρατήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι εταιρίες δημιουργούν περιεχόμενο που γίνεται ολοένα πιο περιεκτικό και διαδραστικό.


Για να δούμε λοιπόν πως μία επιχείρηση σαν και την δική σου μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις τελευταίες εξελήξεις του χώρου για να επιβιωσει και να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό!


1) Τεχνητή Νοημοσύνη και Digital Marketing


Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις marketing διαδικασίες επιτρέπει στους επαγγελματίες να συλλεγούν και να επεξεργάζονται με ακρίβεια τα δεδομένα των πελατών μέσα από τις συμπεριφορές τους στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές πλατφόρμες. Κάποια από αυτά τα εργαλεία είναι τα ακόλουθα:


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις για όλα τα σύγχρονα AI-εργαλεία που μπορείς να εφαρμόσεις στην marketing εκστρατεία σου!



2. Προσωποποιημένες προσφορές


Η χρήση του μαζικού, επιθετικού marketing όπως η τηλεόραση και τα banner ads, έχει πια ξεπεραστεί, χάνοντας το αντίκτυπο και την επιρροή που κάποτε είχε. Οι καταναλωτές ζητούν προσωποποιημένο περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται τις προσωπικές τους ανάγκες και απαιτούν τις εταιρίες να τους αποκαλούν με το μικρό τους όνομα.


Κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να ενσωματώσει τη χρήση του εξατομικευμένου marketing στην στρατηγική της είναι μέσω των παρακάτω: (Α) τοποθεσίας

(Β) της ηλικίας

(C) και της τοποθεσίας των καταναλωτών στη Χαρτογράφηση Ταξιδιού Πελατών (Customer Journey)



Σύμφωνα με την Adobe (πάτησε αυτό το LINK για να διαβάσεις το άρθρο), τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια επιχείρηση για να αναπτύξει προσωποποιημένο περιεχόμενο είναι τα εξής:


A. Κατανόησε τους καταναλωτές σου μέσα από τα δημογραφικά, ψυχογραφικά και συμπεριφορικά τους χαρακτηριστικά όπως ηλικιακή ομάδα, εκπαίδευση και τόπος κατοικίας!


B. Προσέφερε αξία τους καταναλωτές σου μέσω της πρωτογενής και δευτερογενής έρευνας.

  • Οργάνωσε εβδομαδιαίες συναντήσεις με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών (Customer Support Team) για να συγκεντρώσεις στοιχεία για τους καταναλωτές σου.

  • Μάθε ποιες είναι οι ερωτήσεις, οι προβληματισμοί, τα παράπονά τους αλλά και τι τους κάνει χαρούμενους- μήπως το να θυμούνται οι άλλοι τα γενέθλιά τους? Οι εκπτώσεις? Οι εκπλήξεις? Εισιτήρια για διακοπές και εκδρομες?



Άλλος ένας τρόπος για να συγκεντρώσεις στοιχεία είναι ρωτώντας τους ίδιους τους καταναλωτές. Διοργάνωσε focus groups και ζήτησε την γνώμη τους για το brand, το περιεχόμενο και το προϊόν σου! Τέλος, μετέλησε τα δεδομένα που έχεις στη διάθεση σου μέσω εργαλείων ανάλυσης δεδομένων όπως τα Splunk, Talend, Apache Spark, KNIME και RapidMiner. Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις όλα τα trendy data analytics εργαλεία!


C. Σύλλεξε προσωποποιημένο περιεχόμενο για τους καταναλωτές σου όπως:

αγοραστική συμπεριφορά, διαδικτυακές συνήθειες, ενδιαφέροντα, αγαπημένες πλατφόρμες, και δημογραφικά στοιχεία, Με βάση των στοιχείων αυτών, ανέπτυξε Buyer Personas για το στόχο- κοινό σου.




4) Ανέπτυξε την στρατηγική σου και ξεκίνα να φτιάχνεις περιεχόμενο

  • Χαρτογράφησε το Ταξιδι των Πελατών σου ή αλλιώς Customer Journey σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις αγαπημένες τους πλατφόρμες σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

  • Σχεδίασε περιεχόμενο για κάθε Buyer Persona για όλα τα στάδια του Customer Journey. Για παράδειγμα, μπορείς να προσεγγίσεις έναν επαγγελματία στο Linkedin προσφέροντας σε πρώτη φάση εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως Whitepapers & Infographics. Μόλις κερδίσεις το ενδιαφέρον του καταναλωτή, μπορεις να ζητήσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του για να του στείλεις προσωποποιημένα emails.

  • Ενσωμάτωσε στοιχεία προσωποποίησης στο περιεχόμενο σου.

(πηγή: Emfluence)


Κάποιες ιδέες για προσωποποιημένο περιεχόμενο είναι οι ακόλουθες:

  • Προσωποποιημένες επί-πληρωμή διαφημίσεις στα Social Media

  • Call to Actions για συνεκριμένες ενέργειες ανάλογα με το αγοραστικό ιστορικό των καταναλωτών. Για παράδειγμα, countdown για εξαργυρώσεις πόντων επιβράβευσης.

  • Blog Posts με βάση τις απορίες και ανάγκες των καταναλωτών

  • Διαδραστικά παιχνίδια, διαγωνισμοί και Trivial Quizzes

  • Προσωποποιημένα μηνύματα στην ιστοσελίδα σου όπως το παρακάτω


3) Επικοινωνιακό δίκτυο πελατών

Η επικοινωνία με τους πελάτες γίνεται όλο και πιο σημαντική και η διαδικτυακή αντικαθιστά την δια-ζωσης. Αυτό κάνει όλο και πιο σημαντική την ανάπτυξη επικοινωνιακών σχέσεων μέσω της χρήσης διαδικτυακών πλατφόρμων.


Κάποιες πλατφόρμες που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι οι ακόλουθες:


4) When Alexa meets Marketing


Η αυξημένη δημοτικότητα των συσκευών φωνητικής αναζήτησης και των Smart Speakers όπως το Echo Show, είναι ένα ακόμα σημαντικό trend στον χώρο του digital marketing και μπορείς να το εφαρμόσεις με διάφορους τρόπους όπως το να είσαι η πρώτη επιλογή της Alexa στην ερώτηση "Ποιο είναι το καλύτερο ξενοδοχείο για ζευγάρια στην Αθήνα" ή "Που να φάω καλό Ιταλικό".


(LINK για να μάθεις πως να εφαρμόσεις το Echo Show στην marketing στρατηγική σου)


5) Short Videos

Διαδραστικά, ψυχαγωγικά βίντεο μικρής διάρκειας με τη μορφή lives, reels, Tik Toks & Do It Yourself videos



Ιδέες για περιεχόμενο:


1. Video Tour των εσωτερικών και εξωτερικών σου χώρων όπως τα δωμάτια, η πισίνα, το εστιατόριο και οι χώροι εκδηλώσεων. Θα μπορούσες να προσφέρεις 360 virtual reality tour για να προωθήσεις τους χώρους σου σε ένα μη-γεωγραφικά περιορισμένο κοινό (πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως να δημιουργήσεις Virtual Tour του ξενοδοχείου σου).


2. Δημιουργία behind-the-scenes περιεχομένου για να δώσεις μια γεύση από τις εσωτερικές διαδικασίες του ξενοδοχείου και να δείξεις πόσο σκληρά εργάζεται το προσωπικό σου για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες σου! Μπορείς να εστιάσετε σε διαφορετικούς ρόλους του ξενοδοχείου, μεταφέροντας τους ακολούθους σας σε διαφορετικούς χώρους, από την κουζίνα την ώρα που παρασκευάζεται το πρωινό, μέχρι και την προετοιμασία μιας συναρπαστικής εκδήλωσης.


3. Video αφιερωμένο στην ευρύτερη περιοχή και στα αξιοθέατα της προσφέροντας “travel and local area tips” όπως food spots, πολιτιστικές δραστηριότητες και μονοήμερες εκδρομές!


4. Video αφιερωμένο στην σχέση σου με την τοπική κοινότητα, δείχνοντας τοπικά προϊόντα όπως είδη υγιεινής και τρόφιμα, που χρησιμοποιείς στις εγκαταστάσεις σου και ενημερώνοντας το κοινό σου για τις περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές δράσεις στις οποίες συμμετάσχεις.


5. Αναπαραγωγή User- Generated- Content, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες σου να αναδείξουν τους χώρους του ξενοδοχείου και να μοιραστούν τις προσωπικές τους στιγμές στους χώρους σου.


6. Συνεργασία με micro-influencers για να προσελκύσεις το κοινό που σε ενδιαφέρει με έναν αυθεντικό, δημιουργικό τρόπο και χωρίς τη χρήση επιθετικού marketing.


7. Video αφιερωμένο στις εστιατορικές εγκαταστάσεις σου και στις διαφορετικές επιλογες που προσφέρεις ανάλογα με την εποχή και τις διατροφικές προτιμήσεις των επισκεπτών. Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις για εποχικά menu, προσφορές, λιστα κρασιών και locally- sourced πρώτες ύλες


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις ολα τα μυστικά του Video Marketing!



6) Gamification


Ενσωμάτωσε στοιχεία gamification στη marketing στρατηγική σου, εμπλουτίζοντας την εφαρμογή σου με προσωποποιημένα παιχνίδια ή την εισχώρηση σε πλατφόρμες όπως τo Roblox & Metaverse. Πάρε για παράδειγμα τα Χ Master’s Experience της McDonald’s (LINK) και το Walmart Land της Walmart (LINK).


Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του Destination Marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!



8 views0 comments
bottom of page