top of page

Ξενοδοχειακό PR (2023): Ότι χρειάζεται να ξέρεις

Updated: Apr 3, 2023

Σύμφωνα με την STR, υπάρχουν πάνω από 187.000 ξενοδοχεία παγκοσμίως, των οποίων τα δωμάτια ξεπερνούν τα 17,5 εκατομμύρια. Αν και ο άμεσος ανταγωνισμός σου είναι σίγουρα πολύ μικρότερος από αυτόν τον αριθμό, η αύξηση της προβολής του ξενοδοχείου σου είναι πολύ σημαντική καθώς θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την δημοτικότητά σου όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ξενοδοχείου σου μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση του PR (δημόσιες σχέσεις) στην marketing στρατηγική σου. Μέσω της εφαρμογής μιας επιτυχημένης PR στρατηγικής, μπορείς να αυξήσεις το ποσοστό πληρότητας OCC του ξενοδοχείου σου, να χτίσεις μια δυνατή εταιρική κοινότητα (brand community) και να προσελκύσεις κερδοφόρους καταναλωτές.



Γιατί πρέπει να ενσωματώσεις το PR στην marketing εκστρατεία του ξενοδοχείου σου?


1. Η αναγνωρισιμότητα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας όπως ο παραδοσιακός τύπος και τα social media μπορούν να “μεταμορφώσουν” την εταιρία σου. Κρατόντας τον τύπο ενήμερο για τις εξελίξεις του ξενοδοχείου σου και εκμεταλλεύοντας online και offline ευκαιρίες προβολής, θα αυξήσεις την φήμη της εταιρείας σου και τα επίπεδα εταιρικής εμπιστοσύνης, θα αναπτύξεις βαθύτερες σχέσεις με την τοπική κοινότητα, και να γίνεις thought leader για το κοινό-στόχο σου.


2. Μπορείς να ενημερώσεις τον κοινό-στόχο σου για με τις διάφορες ενέργειες που εκτελεί το ξενοδοχείο σου, όπως περιβαλλοντολογικές δράσεις, και μέτρα για εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα.



3. Μπορείς να εντοπίσεις εύκολα τα ελαττώματα στα προϊόντα & στις εσωτερικές λειτουργίες του ξενοδοχείου σου αλλά και να συμμετάσχεις σε δημόσιες συζητήσεις γύρω από την επιχείρησή σου (forums). Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αναπτύξεις άμεσες και γρήγορες λύσεις που απευθύνονται στις ανάγκες του στόχου-κοινού σου.


4. Μπορείς να βελτιώσεις την κατάταξή της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης (SEO) μέσω της αύξησης της προβολής σου σε κοινό παγκόσμιας εμβέλειας με την αξιοποίηση διαφορετικών μέσων (blogs, social media, podcasts κ.α.)


5. Μπορείς να αυξήσεις γρήγορα την δημοτικότητα και την προβολή του brand σου με έναν οργανικό τρόπο, χωρίς να επενδύσεις σε μεγάλο διαφημιστικό προϋπολογισμό και χωρίς να χρησιμοποιήσεις επιθετικές στρατηγικές marketing (aggressive marketing).


6. Μέσω μιας επιτυχημένης εκστρατείας PR, θα μπορέσεις να αναπτύξεις μακροπρόθεσμες σχέσεις με το κοινό που σε ενδιαφέρει. Το κοινό αυτό μπορεί να είναι μεταξύ άλλων δημοσιογράφοι, επαγγελματικές ή κοινωνικές οργανώσεις, ομάδες άσκησης πολιτικής πίεσης (pressure groups) και καταναλωτές.



Όμως, το πιο σημαντικό όφελος από όλα είναι η δημιουργία μιας ειλικρινούς επικοινωνίας με το κοινό-στόχο σου και η ανάπτυξη ενός δικτύου πιστών καταναλωτών που έχουν μετατραπεί από απλοί αγοραστές σε brand advocates και βοηθούν στη μετάδοση της εταιρικής σου ταυτότητας.


Το PR είναι από τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους μία εταιρία μπορεί να αλληλεπιδράσει άμεσα με τους καταναλωτές και να αναπτύξει μία προσωποποιημένη επικοινωνία μαζί τους.



Πως μπορείς να ενσωματώσεις το PR στην marketing στρατηγική σου?


Αν και η προσέγγιση που πρέπει να πάρει η κάθε εταιρεία βασίζεται στις προσωπικές της ανάγκες, η μακροχρόνια εμπειρία της Heart Logic στο ξενοδοχειακό PR μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε τις πιο αποδοτικές τακτικές που έχουν φέρει εγγυημένα αποτελέσματα στους πελάτες μας (πάτα αυτό το link για να δεις τα project μας). Ας αναλύσουμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνεις το ξενοδοχείο σου πετυχημένο μέσω των “εργαλείων” των δημοσίων σχέσεων:


1. Κοινοποίησε τα νέα του ξενοδοχείου σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πάτησε αυτό το link για τους οδηγούς μας στο ξενοδοχειακό TikTok, LinkedIn και Digital Marketing) και προσκάλεσε το κοινό σου να ανα-δημοσιεύσει το περιεχόμενό σου δημιουργώντας ένα domino effect.


2. Εξασφάλισε ευκαιρίες ομιλίας σε συνέδρια, trade shows και podcasts που απευθύνονται στο κοινό-στόχο σου. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καθιερώσεις το ξενοδοχείο σου ως thought leader στον κλάδο και να δικτυωθείς με καταξιωμένα άτομα του χώρου.



3. Ανάπτυξε δελτία τύπου & εκδηλώσεις προβολής για να ανακοινώσεις σημαντικά νέα του ξενοδοχείου σου, και να τονίσεις τους τρόπους με τους οποίους επενδύεις στην τοπική κοινότητα και στο περιβάλλον.


4. Υπέβαλε αίτηση για βραβεία τουρισμού και ξενοδοχείων όπως τα Greek Hospitality Awards, Greek Hotel of the Year Awards, Hotel Design Awards, TUI Global Hotel Awards, Travelife Gold Awards και Tripadvisor Traveler Choice Awards. Ξεκίνησε αναζητώντας τοπικούς συλλόγους που φιλοξενούν τελετές βραβείων και τοπικά, χορηγούμενα βραβεία στην πόλη όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο σου.


5. Ανέπτυξε το δικό σου Blog όπου θα δημοσιεύεις άρθρα σχετικά με τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο. Κάποια blog posts που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία έχουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Airbnb και ξενοδοχεία: σύμμαχοι ή εχθροί?

  • Υβριδικοί χώροι φιλοξενίας

  • Τα ξενοδοχεία στην post-Covid εποχή

  • Ταξιδιωτικές εμπειρίες που βασίζονται στην LGBTQ κοινότητα

  • Πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στηρίζουν την Ουκρανία στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη

Κάποια blogs που μπορείς να κοιτάξεις για έμπνευση είναι τα Hospitality Net, Phorus Wire, World Rainbow Hotels, και Cvent. Ξενοδοχεία που έχουν αναπτύξει πετυχημένα το δικό τους hotel blog είναι μεταξύ άλλων τα NH Hotels, Vincci Hotels, Marriott, The Standard Hotels και Kimpton Hotels.



6. Δημοσίευσε ενημερωτικό περιεχόμενο για το κοινό-στόχο σου όπως webinars, tutorials, how-tos, διαδικτυακά μαθήματα σε πλατφόρμες σαν τα Coursera και LinkedIn Learning, αλλά και άρθρα για τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακού κλάδου.


Κάποια από τα διαδικτυακά μαθήματα που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στο διαδίκτυο έχουν τα ακόλουθα θέματα:

  • The Basis of Food Safety and Hygiene

  • Food and Beverage Management

  • How to Analyze and Maximize Your Restaurant’s Profitability

  • An Introductory Course to Alcoholic Spirits

  • Front Office Management

  • Opera PMS: Mastering Hotel Reservations

  • How to Open a Hotel, Resort or Inn

  • How to Open a Bed and Breakfast

(πάτησε αυτό το link για να δεις περισσότερα trendy θέματα)










25 views0 comments
bottom of page