top of page

Καλοκαίρι 2023: πως να αναδείξεις τον τουριστικό προορισμό σου

Updated: Jun 22, 2023

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η ιδανική περίοδος για ταξίδια και στιγμές χαλάρωσης με τους φίλους και την οικογένειά μας. Σύμφωνα με μελέτη της The Vacationer (link για το Summer Travel Survey), αυτό το καλοκαίρι τα ταξιδια θα δουν περισσότερο από 46% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονια. Επίσης έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στους “τολμηρούς” που θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο σε πιο μακρινούς προορισμούς, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε περισσότερους “international” τουρίστες από άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.



Απο που έρχονται οι τουρίστες?


Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών στην Ελλάδα έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Σειρά παίρνουν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Ελβετοί, οι Αυστριακοί και οι Πολωνοί (με σειρά προτεραιότητας). Αξιοσημείωτη αύξηση (50%) δείχουν και οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, μιας και ξοδεύουν περισσότερα από τον μέσο τουρίστα που προέρχεται από άλλες χώρες! Πάτησε αυτό το link για περισσότερες πληροφορίες.


Τι ξεχνούν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις!


Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις τοπικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και gift stores! Είμαστε σίγουρη πως με τις συμβουλές του προηγούμενου άρθρου μας (link για να το διαβάσετε αν δεν έχετε ήδη) έχετε ξεκινήσει δυναμικά την summer marketing στρατηγική σας με social media, ιστοσελίδα, Public Relations, εποχικές προσφορές και βίντεο tours (link για τα μυστικά του Video Marketing).. Όμως πολλές φορές δίνουμε υπερβολική βαρύτητα στην προώθηση των χώρων και εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου μας ξεχνόντας κάτι εξίσου σημαντικό. Αυτό είναι η προώθηση και ανάδειξη του προορισμού μας!


Τι είναι το Destination Marketing


Destination Marketing είναι η διαδικασία μέσω της οποίας αναδεικνύεται ένας προορισμός είτε είναι είναι χώρα, είτε πόλη, είτε νησί ή ακόμα και μια περιοχή, για να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του σε πιθανούς ταξιδιώτες. Ο σκοπός του Destination Marketing είναι να τονίσει τα θετικά στοιχεία, ή αλλιώς Points of Differentiation, που κάνουν τον προορισμό να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές προσελκύοντας νέους επισκέπτες. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι η τοπική κουζίνα, η νυχτερινή ζωή, τα φυσικά τοπία, η ποικιλία σε family-friendly δραστηριότητες, επιλογές για water sports, τα κοσμοπολίτικα beach bars και άλλα πολλά παραδείγματα..



Το Destination Marketing μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη του προορισμού σου και να αποφέρει αμέτρητα θετικά αποτελέσματα όπως είναι τα παρακάτω:


1. Σε βοηθάει να “συνδεθείς” με το κοινό σου

Μέσω της διαδικασίας του Destination Marketing, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα το στόχου-κοινού σου, ερευνώντας τις υλικές & ψυχολογικές ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Φτιάχνοντας Προφιλ για τους ιδανικούς πελάτες σου (Buyer Personas), μπορείς να καταλάβεις σε βάθος τα ψυχογραφικά, δημογραφικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά τους. Πάτησε αυτό το link για να μάθεις πως να φτιάξεις Buyer Personas για έναν τουριστικό προορισμό.


2. Κάνει επίκληση στη λογική και στο συναίσθημα

Αναδεικνύοντας τον προορισμό σου και τονίζοντας τους λόγους που κάποιος πρέπει να τον επισκεφτεί, μπορεί να “κερδίσει” το στόχο-κοινό σου, δείχνοντας τους λόγους που διαφέρεις από τις εναλλακτικές τους!


3. Αυξάνει το Brand Loyalty σου

Το Destination Marketing σε βοηθάει να αναπτύξεις μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό σου, καθώς δεν περιορίζεσαι μόνο στην προώθηση του καταλύματος και στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων σου αλλά τους βοηθάς να οργανώσουν τις ιδανικές διακοπές για εκείνους και τους αγαπημένους τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες και προσδοκίες. Τους προσφέρεις ένα ολιστικό πακέτο διακοπών με προσωποποιημένες προτάσεις, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα θετικά στοιχεία της τοποθεσίας, υποστηρίζοντας όχι μόνο τη δική σου επιχείρηση αλλά και τη τοπική κοινότητα! Η συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς που παρέχουν καλλυντικά και είδη υγιεινής στα δωμάτια, φρέσκα τρόφιμα από ντόπιους καλλιεργητές, αλλά και παραδοσιακές δραστηριότητες ( όπως χορός, κεραμική, υφαντουργία και αθλήματα), θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια προσωποποιημένη σχέση με τους πελάτες σου, δείχνοντας πως υποστηρίζεις τα τοπικά έθιμα και επιχειρήσεις.



Πως να το εφαρμόσεις στο ξενοδοχείο σου


Μέσω της σωστής εφαρμογής του Destination marketing στη Marketing στρατηγική σου, μπορείς να αυξήσεις σημαντικά τις απευθείας κρατήσεις στο κατάλημα σου, δείχνοντας πως γνωρίζεις καλά την τοπική κουλτούρα του προορισμού και προσφέροντας στους επισκέπτες σου επιπρόσθετες, προσωποποιημένες υπηρεσίες!


Αν και η προσέγγιση που πρέπει να πάρει η κάθε εταιρεία βασίζεται στις προσωπικές της ανάγκες, η μακροχρόνια εμπειρία της Heart Logic στο Digital Marketing μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε τις πιο αποδοτικές τακτικές που έχουν φέρει εγγυημένα αποτελέσματα στους πελάτες μας (πάτα αυτό το link για να δεις τα project μας). Ας αναλύσουμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνεις την επιχείρηση σου πετυχημένη μέσω των “εργαλείων” του Destination Marketing…


1. Συνεργάσου με τοπικούς οργανισμούς και προσέφερε μια αυθεντική εμπειρία στους ταξιδιώτες, βοηθώντας τους να γνωρίσουν σε βάθος τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις του προορισμού σου. Τοπικοί προορισμοί μπορεί να είναι τεχνίτες, ντόπιοι καλλιεργητές, σύλλογοι γυναικών και άλλα παραδείγματα. Κάποιοι τρόποι που μπορείς να ενσωματώσεις αυτή τη συνεργασία στην εμπειρία των ταξιδιωτών είναι οι ακόλουθοι:

  • Παραδοσιακά κεράσματα και γλυκά για καλωσόρισμα

  • “Breakfast Box” με παραδοσιακές λιχουδιές στο δωμάτιο

  • Τοπικές πρώτες ύλες στις εστιατορικές εγκαταστάσεις σου

  • Διακοσμητικά και έργα τέχνης στους χώρους του ξενοδοχείου από τοπικούς σχεδιαστές



2. Προσωποποιημένοι οδηγοί και προτάσεις στην ιστοσελίδα και στο Email σου. Η έρευνα ενός προορισμού και η εύρεση ποιοτικών εστιατορίων και δραστηριοτήτων είναι από τις πιο δύσκολες διαδικασίες όταν ταξιδεύουμε σε έναν νέο προορισμό καθώς είναι πολύ εύκολο να “πέσουμε” σε τουριστικές παγίδες. Γι’αυτό, μπορείς να προσφέρεις προσωποιημένα tips στους επισκέπτες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους, όπως: “wine lovers guide”, “art lovers tour”, “guide for nature lovers” & “extreme sports”. Μπορείς να στείλεις τους οδηγούς και σε email για περισσότερο προσωποποίηση.


Πάτησε αυτό το LINK για να δείς ένα πετυχημένο παράδειγμα Destination Marketing των Leading Hotels of the World.


3. Αναδημοσίευσε User- Generated- Content, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες σου να αναδείξουν την ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου σου και να μοιραστούν τις προσωπικές τους στιγμές στα διάφορα αξιοθέατα του προορισμού.


4. Συνεργάσου με Travel Bloggers & Influencers προσφέροντας τους δωρεάν διαμονή για αντάλλαγμα την προβολή του ξενοδοχείου και του προορισμού σου.



Οι πιο hop Έλληνες Influencers με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς:

  • Sport Influencers: Giannis Ugo Antetokounmpo, Stefanos Tsitsipas, Dimitris Pelkas, Kostas Tsimika

  • Lifestyle Influencers: Mary Synatsaki, Αλέξανδρος Κοψιάλης, Eleni Menegaki, Eva Savagiou

  • Traveling Influencers: Sissy Christidou, Ioannis Koulousis, Anastasia Chupaeva, Kika Durisova

  • Music Influencers: Thanasis Antetokounmpo, Eleni Foureira, Konstantinos Argiros, Light


5. Ενσωμάτωσε “τοπικές εμπειρίες” στα ξενοδοχειακά σου πακέτα για να προσελκύσεις διαφορετικούς ταξιδιώτες. Για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις ένα μουσικό πακέτο “A 2-night music experience in Patmos island” προσφέροντας τους εισιτήρια σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις!


Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του Destination Marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!


#nature #travelphotography #photography #photooftheday #instagood #travelgram #picoftheday #instagram #beautiful #photo #wanderlust #naturephotography #adventure #art #travelblogger #instatravel #landscape #like #summer #explore #trip #vacation #follow #traveling #ig #bhfyp #happy #hotel #travel #restaurant #vacation #hotels #holiday #love #luxury #resort #design #interiordesign #food #hospitality #instagood #hotellife #photography #travelgram #summer #relax #nature #architecture #tourism #bar #spa #turismo #luxuryhotel #beach #cafe #hotelroom #instagram #tiktok #love #fyp #foryoupage #viralvideos #video #funnyvideos #marketing #marketing #business #marketingdigital #digitalmarketing #branding #socialmedia #entrepreneur #socialmediamarketing #design #instagram #advertising #o #smallbusiness #graphicdesign #motivation #love #food #restaurant #restaurant #food #foodie #foodporn #instafood #foodlover #dinner #bar #foodphotography #delicious #yummy #foodstagram #lunch #instagood #chef #foodblogger #cafe #love #hotel #foodies #tasty #pizza #wine #eat #delivery #restaurante #travel #foodgasm #cocktails #healthyfood


15 views0 comments
bottom of page