top of page

Εποχικό marketing (2023): Ότι χρειάζεται να ξέρεις

Updated: Apr 3, 2023


Η εποχικότητα επηρεάζει σημαντικά κάθε τύπο επιχείρησης, είτε δραστηριοποιείται στον B2C τομέα πουλώντας καταναλωτικά προϊόντα, είτε παρέχει Β2Β υπηρεσίες, είτε λειτουργεί μόνο e-commerce πλατφόρμες.


Είναι σημαντικό η κάθε επιχείρηση να καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο η εποχικότητα επηρεάζει τα έσοδα της, ώστε να εφαρμόσει τις ανάλογες στρατηγικές marketing για να εκτοξεύσει τις πωλήσεις της!


Η κάθε επιχείρηση επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο από το την εποχικότητα. Για παράδειγμα, ένα ανθοπωλείο βλέπει αύξηση στα έσοδα του την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ένα resort στη Ρόδο βλέπει αυξημένες κρατήσεις τον Αύγουστο, και μία B2B επιχείρηση θα αντιμετωπίσει μειωμένη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.



Τι είναι το εποχικό marketing?


Το εποχικό marketing αφορά την ευθυγράμμιση των προωθητικών υπηρεσιών μιας εταιρίας με σημαντικές ημερομηνίες και ειδικές περιοδους μέσα στο έτος, όπως τα Χριστούγεννα, η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.


Κάποιες από αυτές τις περιόδους είναι οι ακόλουθες:

  • Παγκόσμιες ημέρες (Διεθνής Ημέρα Γυναικών, Ημέρα των Ερωτευμένων, Ημέρα των μουσείων, Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας)

  • Εθνικές εορτές (Ημέρα του ΟΧΙ, 25η Μαρτίου, Εργατική Πρωτομαγιά, Εξέγερση του Πολυτεχνείου)

  • Θρησκευτικές εορτές ( Θεοφάνεια, Αγίου Πνεύματος, Μεγάλη Παρασκευή, Ημέρες Αγίων)

  • Εκπτωτικές περίοδοι (Black Friday, Χειμερινές εκπτώσεις)


Αυτές οι περίοδοι μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευση για την ανάπτυξη επιτυχημένων εκστρατειών marketing, εξυπηρετώντας τους εμπορικούς σας στόχους, προσελκύοντας κερδοφόρο κοινό, και αυξάνοντας σημαντικά τις πωλήσεις σου.


Γιατί είναι σημαντικό?


Οι εποχιακές αγορές είναι πάντα στο μυαλό των καταναλωτών και καθορίζουν τις καταναλωτικές τους συμπεριφορές, είτε συνειδητά είτε υποσεινήδητα. Οι εθνικές και παγκόσμιες εορτές είναι βαθιά ενσωματωμένες στη καθημερινότητα μας, καθορίζοντας τις διακοπές μας, τον ελεύθερό μας χρόνο, τις προσδοκίες και τις συναισθηματικές ανάγκες των αγαπημένων μας προσώπων αλλά και τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, οι ημέρες των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από οικογενειακά τραπέζια και δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή την ημέρα της γυναίκας, θεωρείται “κοινωνικά αποδεκτό” το να αγοράζουμε τριαντάφυλλα και σοκολατάκια στις γυναίκες της ζωής μας, ενώ την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αγορές παιχνιδιών και αξεσουάρ για τα κατοικίδια μας η των φίλων μας.


Μία επιχείρηση που ενσωματώνει έξυπνα το εποχικό marketing μπορεί να δει μία σημαντική αύξηση στα έσοδα της προσελκύοντας νέο κοινό και αυξάνοντας το brand awareness της στην κοινότητα των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, μπορεί να αναπτύξει μια προσωποποιημένη προσέγγιση (targeted emails, θεματικές συσκευασίες, γράμματα με προσωποποιημένες ευχές) δείχνοντας πως θυμάται τους καταναλωτές στις σημαντικότερες στιγμές τους, κάνοντας τους την μέρα πιο ξεχωριστή και αξιομνημόνευτη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα πελατειακής πίστης, μετατρέποντας τους απλούς καταναλωτές σε brand advocates!


Μελέτη έχει δείξει πως για αμέτρητες επιχειρήσεις, το 40 με 60% των εσόδων τους έρχεται από τις εποχικές πωλήσεις, κάτι που καθιστά το εποχικό marketing ως κύρια πηγή κέρδους.



Πως να εφαρμόσεις το εποχικό marketing στην εταιρεία σου?


Αν και η προσέγγιση που πρέπει να πάρει η κάθε εταιρεία βασίζεται στις προσωπικές της ανάγκες, η μακροχρόνια εμπειρία της Heart Logic στο εποχικό marketing μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε τις πιο αποδοτικές τακτικές που έχουν φέρει εγγυημένα αποτελέσματα στους πελάτες μας (πάτα αυτό το link για να δεις τα project μας). Ας αναλύσουμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνεις την επιχείρηση σου πετυχημένη μέσω της στρατηγικής εποχικού marketing:


1. Κάνε έρευνα του ανταγωνισμού. Πάρε έμπνευση από τις κινήσεις του ανταγωνισμού σε περασμένες εποχιακές περιόδους για να αναπτύξεις την δική σου ξεχωριστή προσέγγιση (μέσο, περιεχόμενο, τιμολογιακή πολιτική) την οποία θα ξεκινήσεις πριν από τους ανταγωνιστές!


2. Δημιούργησε μία εποχική email λίστα για το κοινό στόχο σου, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο για κάθε περίοδο (Για παράδειγμα: λίστα Black Friday, λίστα Αγίου Βαλεντίνου, λίστα Παγκόσμιας Ημέρας των Παιδιών)


3. Προετοίμαστε την εποχική marketing στρατηγική σου 7 μήνες νωρίτερα και συμπεριέλαβε τα ακόλουθα στο πλάνο σου:


  • Κανάλια (Online ή Offline? Social Media, Digital Media ή παραδοσιακός τύπος? Θα ενσωματωθούν SEO και Newsletter δραστηριότητες? Ποιοι είναι οι στόχοι της εκστρατείας? Τι marketing metrics θα χρησιμοποιήσω για να μετρήσω την απόδοση?)

  • Προσφορές (Ποια προϊόντα ή υπηρεσίες θα συμπεριληφθούν στη προσφορά? Θα χρησιμοποιήσεις εκπτώσεις, εποχικές κατηγορίες προϊόντων, θεματικές συστευασίες ή κάποια άλλα πρωοθητική τακτική?)

  • Εργαλεία επικοινωνίας (Ποιο θα είναι το εικαστικό και γραπτό περιεχόμενο της εκστρατείας? Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αποφασίσεις τα copywriting, γραφιστικά, printed και digital εργαλεία που θα απαρτίζουν την εποχική marketing εκστρατεία σου)

  • Τεχνολογική προετοιμασία (Η Ιστοσελίδα και η εφαρμογή σου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να υποστηρίξουν την μεγάλη ανερχόμενη επισκεψιμότητα, εξασφαλίζοντας την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών)


4. Ενσωμάτωσε καινοτόμα εργαλεία για να δημιουργήσεις μια προσωποποιημένη προσέγγιση που θα σε ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές!


Κάποιες ιδέες για δημιουργικό εποχικό marketing είναι οι ακόλουθες:

  • Εποχιακές κατηγορίες προϊόντων, προσωποποιημένες στην συγκεκριμένη περίοδο


  • Προσωποποιημένοι οδηγοί


  • Εποχιακά παιχνίδια & στοιχεία gamification


  • Εμπειρία στο κατάστημα: θεματικά περιτυλίγματα δώρων & προσωποποιημένα δώρα. Για παράδειγμα: κάρτες και τριαντάφυλλα σε όλες τις πελάτισσες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.


  • Countdown Timers για να δημιουργήσεις το συναίσθημα Fear of Missing Out (FOMO) στου καταναλωτές


  • Θεματικό Social Media περιεχόμενο


Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του εποχικού marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!



#nature #travelphotography #photography #photooftheday #instagood #travelgram #picoftheday #instagram #beautiful #photo #wanderlust #naturephotography #adventure #art #travelblogger #instatravel #landscape #like #summer #explore #trip #vacation #follow #traveling #ig #bhfyp #happy #hotel #travel #restaurant #vacation #hotels #holiday #love #luxury #resort #design #interiordesign #food #hospitality #instagood #hotellife #photography #travelgram #summer #relax #nature #architecture #tourism #bar #spa #turismo #luxuryhotel #beach #cafe #hotelroom #instagram #tiktok #love #fyp #foryoupage #viralvideos #video #funnyvideos #marketing #marketing #business #marketingdigital #digitalmarketing #branding #socialmedia #entrepreneur #socialmediamarketing #design #instagram #advertising #o #smallbusiness #graphicdesign #motivation #love #easter #eastermarketing #seasonalmarketing










13 views0 comments
bottom of page