top of page

SEO for Hotels (2023): Πως να αξιοποιήσεις τα εργαλεία της Google για να αυξήσεις τις κρατήσεις

Updated: Jun 22, 2023


Search Engine Optimization (SEO) είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μπορείς να αυξήσεις την απόδοση του ξενοδοχείου σου στις σελίδες αποτελεσμάτων (SERP) των μηχανών αναζήτησης, όπως είναι η Google και το Bing.


Το SEO αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής όρους του digital marketing και χρησιμοποιείται από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο καθώς προσφέρει έναν οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο να αυξήσεις την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου και να προσελκύσεις νέο κοινό!



SEO είναι το σύνολο των ενεργειών που αποσκοπούν στην εμφάνιση της ιστοσελίδας σου στην αρχική σελίδα των μηχανών αναζήτησης μέσω της χρήσης συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών όπως “πολυτελείς ξενοδοχεία κοντά στην Ακρόπολη”, “ρομαντικά ξενοδοχεία στην Αθήνα”, και “τα καλύτερα καταλύματα στην Ελλάδα”.


Για να αξιοποιήσεις σωστά το SEO της επιχείρησής σου πρέπει να κατανοήσεις το κοινό-στόχο του ξενοδοχείου σου και να μελετήσεις τις διαδικτυακές συμπεριφορές του.


Το SEO είναι αναπόσπαστο κομμάτι της marketing εκστρατείας όλων των επιχειρήσεων που έχουν διαδικτυακή παρουσία και η σωστή χρήση του μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στα κέρδη και τις κρατήσεις του καταλύματός σου.



Γιατί είναι σημαντικό


Σύμφωνα με μελέτη της Blanklink (link), το πρώτο αποτέλεσμα σε μια αναζήτηση της Google δέχεται το 31,7% όλων των clicks! Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 2,2% για το τελευταίο αποτέλεσμα της πρώτης σελίδας.


Οπότε μπορείς να φανταστείς πως αν βρίσκεσαι στη δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων, τότε οι πιθανότητες να κερδίσεις επισκεψιμότητα στη σελίδα σου είναι μηδαμινές, μιας και το 95% των χρηστών δεν προχωρούν ποτέ στη δεύτερη σελίδα!


Μια επιτυχημένη SEO στρατηγική μπορεί να αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην επιχείρησή σου όπως είναι τα ακόλουθα:

  • Αυξημένη προβολή και αναγνωρισιμότητα για το brand σου

  • Αυξημένες απευθείας πωλήσεις για το ξενοδοχείο σου

  • Ευκαιρίες να προσελκύσεις παγκόσμιο κοινό και να δημιουργήσεις μια εταιρική κοινότητα που θα απαρτίζεται από ένα ευρύ κοινό, χωρίς γεωγραφικά όρια

  • Δημιουργία αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης γύρω από το brand σου μέσω της οργανικής κατάταξης στα top αποτελέσματα


Tips & Tricks: πως να ενσωματώσεις το SEO στο ξενοδοχείο σου


1. Προσδιόρισε το στόχο-κοινό σου σου μέσω της ανάλυσης των δημογραφικών, ψυχογραφικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών τους. Ποιοι είναι? Τι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν? Που αγοράζουν? Ποιον εμπιστεύονται?


Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που παρέχει υπαίθριες δραστηριότητες θα απευθυνθεί σε Millennials και leisure travelers. ‘Ενα resort θα απευθυνθεί σε leisure travelers, είτε οικογένειες είτε groups, και ένα hostel θα έχει ως κοινό τους solo backpackers.



2. Κάνε ένα keyword research για να καταλάβεις τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί το κοινό-στόχος σου ψάχνοντας τα προιόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Κάνε μια λίστα με όλα τα keywords που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κοινό- στόχος σου με τη βοήθεια keyword research εργαλείων όπως είναι τα: SEO Power Suite, Ahrefs Keywords Explorer, Moz Keyword Explorer και Serpstat (link για περισσότερα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις).


Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό να μην εστιάζεις μόνο σε keywords με τεράστιο ανταγωνισμό όπως τα παραπάνω παραδείγματα. Είναι σημαντικό να προσδιορίσεις επιπρόσθετα long-tail keywords με χαμηλό ανταγωνισμό για καλύτερα αποτελέσματα στόχευσης. Για παράδειγμα, αντί για “ξενοδοχείο στις Κυκλάδες”, μπορείς να εστιάσεις σε “πολυτελές ξενοδοχείο για ζευγάρια στη ΄χώρα της Μυκόνου”. Μην ξεχάσεις να μελετήσεις τα keywords που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός σου για να πάρεις ιδέες!



3. Δημιούργησε backlinks μέσω των οποίων αξιόπιστες πηγές θα παραπέμπουν τους χρήστες στην ιστοσελίδα σου. Αυτά τα links μπορείς είτε να τα αγοράσεις από ειδησεογραφικά websites που επικεντρώνονται στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, είτε να τα “κερδίζεις” μέσα από αμοιβαίες συνεργασίες.


4. Ενσωμάτωσε το σωστό λεκτικό στην ιστοσελίδα σου δίνοντας περισσότερη έμφαση στα παρακάτω στοιχεία:

  • Alt Text στις εικόνες

  • Headings & subheadings

  • Meta Descriptions

  • Webpage Title (Meta Title)

  • URL


5. Βελτιστοποίησε τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σου (Loading Speed). Τσέκαρε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου μέσω του Google Page Speed Insight (link). Αυτό το εργαλείο θα σου δώσει το page speed score της ιστοσελίδας σου στην desktop και αλλά και στην mobile εκδοχή.




6. Κάνε την ιστοσελίδα σου mobile- friendly μιας και το 60% των αναζητησεων της Google γίνονται μέσω κινητού (link). Μην ξεχάσεις να πραγματοποιήσεις το Mobile- friendly Test (link) για να εξετάσεις αν η ιστοσελίδα σου είναι φιλικοί προς τα κινητά και responsive.


7. Δημιούργησε XML Sitemap και ενσωμάτωσε το στο Google Search Console.


8. Εμπλούτισε την ιστοσελίδα σου με χρήσιμες πληροφορίες για το ξενοδοχείο σου όπως:

  • Διεύθυνση

  • Κατάταξη σε αστέρια και κλειδιά

  • Υπηρεσίες και εγκαταστάσεις όπως spa, γυμναστήριο και lounge areas

  • FAQs

  • Τιμές των δωματίων

  • Περιγραφές των δωματίων

  • Αξιοθέατα κοντά στο ξενοδοχείο



9. Αξιοποίησε το Google My Business και συμπεριέλαβε πληροφορίες που θα ενδιαφέρουν τους πιθανούς επισκέπτες του ξενοδοχείου σου όπως WiFi, smoking area, pet friendly hotel, disabled access κ.α. Επιπρόσθετα, βεβαιώσου πως η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι ενημερωμένη στο Google Maps και προσκάλεσε τους πελάτες σου να αφήνουν καλές κριτικές.


10. Χρησιμοποίησε τα Google Search Console (link) και Google Analytics (link) για να παρακολουθήσεις την απόδοση της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης. Κάποιες μετρήσεις που μπορείς να εξετάσεις είναι οι εξής: Ιmpressions, Bounce Rate, Clicks και Average Session Duration.



11. Ανέπτυξε το δικό σου ξενοδοχειακό Blog όπου θα δημοσιεύεις άρθρα σχετικά με τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο. Κάποια blog posts που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία έχουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Airbnb και ξενοδοχεία: σύμμαχοι ή εχθροί?

  • Υβριδικοί χώροι φιλοξενίας

  • Τα ξενοδοχεία στην post-Covid εποχή

  • Ταξιδιωτικές εμπειρίες που βασίζονται στην LGBTQ κοινότητα

  • Πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στηρίζουν την Ουκρανία στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη

Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του SEO για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?

Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!






8 views0 comments
bottom of page