top of page

Marketing in a metaverse 2023: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

Updated: Feb 11, 2023


Από τότε που ο Mark Zuckerberg έκανε rebranding το Facebook ως Meta, η λέξη Metaverse ακούγεται παντού! Πιθανότατα θα έχεις συναντήσει κι’εσύ τη πολυσυζητημένη αυτή λέξη, η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής.


Ο όρος Metaverse επινοήθηκε το 1992 από τον συγγραφέα Neal Stephenson στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “SnowCrash”. Σε αυτό το βιβλίο, οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη δυστοπική πραγματικότητα τους μέσω ενώς διαδικτυακού κόσμου, του Metaverse.

(Journal Du Lux, 2022)


Τι είναι όμως το Metaverse;


Το Metaverse είναι ένας τρισδιάστατος ψηφιακός χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να αναπαράγουν την πραγματική ζωή. Αυτή η υπολογιστική πλατφόρμα, θολώνει τις γραμμές μεταξύ εικονικής και πραγματικής ζωής, δίνοντας μας τη δυνατότητα να συνδυάσουμε διασκέδαση, gaming, κοινωνικοποίηση, shopping, δουλειά κ.α. σε ένα χωροταξικό οικοδόμημα!


Το Metaverse μας επιτρέπει με ένα μόνο κλικ να πιούμε ένα ποτό με τους κολλητούς μας, να παρακολουθήσουμε work meetings, να αγοράσουμε αυτό το designer outfit που τόσο λαχταρούσαμε (αφού πρώτα το δοκιμάσουμε, κοιτάζοντας τον εαυτό μας σε έναν εικονικό καθρέφτη), αλλά και να ταξιδέψουμε σε εξωτικούς προορισμούς! Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού, μπορούμε να τηλεμεταφερθούμε στις εξωτικές Μαλδίβες, ενώ καθώς περιμένουμε το λεωφορείο για δουλειά, μπορούμε να χρόνο-ταξιδέψουμε στην Αρχαία Ελλάδα!


Και πως γίνεται αυτό?


Στον κόσμο του Metaverse, ο κάθε χρήστης έχει το δικό του πρoσωποποιημένο avatar, μέσω του οποίου αλληλεπηδρά με τον κόσμο όπως θα έκανε και στην πραγματική ζωή. Δεν υπάρχει πλήκτρο ON/OFF, και το avatar εξακολουθεί να λειτουργεί, ακόμα και όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τη πλατφόρμα.


Ελεγκτές ανίχνευσης κίνησης αποσκοπούν στην αλληλεπίδραση του χρήστη με ψηφιακά αντικείμενα, ενώ το μικρόφωνο χρησιμεύει στη συνομιλία με άλλους. Μέσα σε αυτό το μετασύμπαν, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν γη, ακίνητα, ψηφιακά αντικείμενα όπως αξεσουάρ και ρούχα, αλλά και εμπειρίες, όπως εισιτήρια σε εικονικές εκδηλώσεις και πρόσβαση σε λούνα παρκ.

(Kirby, 2023)


Το Metaverse στο Web 3.0


Το Metaverse είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του 21ου αιώνα. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη αυτή δεν υπήρξε γεγονός μεμονωμένο. Το Metaverse είναι απλώς ένα κομμάτι του τεράστιου μετασχηματισμού της ψηφιακής μας τεχνολογίας σε ένα οικοσύστημα Web 3.0, το οποίο τροφοδοτείται απο την τεχνολογία blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη, την αποκέντρωση (decentralization), το Virtual Reality και το Αugmented Reality.


Το Metaverse στις επιχειρήσεις


Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company (2022), η αξία του μετασύμπαντος εκτιμάται να φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η έρευνα επίσης υπογράμμισε ότι το Metaverse είναι ίσως και η σημαντικότερη ευκαιρία ανάπτυξης του 2023 σε διάφορους κλάδους, όπως είναι τα καταναλωτικά αγαθά, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η μουσική βιομηχανία. Η Grayscale, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ψηφιακών περουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προβλέπει την αξιοποίηση του Metaverse να επιφέρει εκατομμύρια δολάρια ως ετήσια έσοδα στις εταιρίες που το χρησιμοποιούν στις marketing καμπάνιες τους μέσω της διαφήμισης, της δημιουργίας περιεχομένου, των virtual showrooms, και του λιανικού εμπορίου. Εταιρίες όπως McDonalds, Heineken, Nike, Coca-Cola και Samsung, έχουν αναπτύξει τη δική τους Metaverse Marketing στρατηγική για να επεκτείνουν την κοινότητα του brand τους και να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.


(Guccio Gucci S.p.A., 2020)


Πως μπορείτε να εφαρμόσετε το Metaverse στη δική σας εκστρατεία Marketing?


1. In- Game Advertising σε παιχνίδια όπως το Hyperspace, το Axie Infinity και το Decentraland.


2. Δημιουργία Brand Personas που θα λειτουργούν ως brand ambassadors για να προσελκύσουν το στοχευμένο κοινό σας.


3. Social Media Marketing σε πλατφόρμες όπως το Second Life και το Avakin Life.


4. Λιανικό εμπόριο των ψηφιακών προϊοντων και των υπηρεσιών σας, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα προσωποποιημένο λουκ για το avatar τους.


5. Virtual pop ups σε συνεργασία με άλλα brands, για να αγοράσουν οι καταναλωτές limited edition προϊοντα σας με την ευκαιρία για Try-ons. Δείτε την εικόνα παρακάτω, όπου η Disney σε συνεργασία με τον Keith Herring, δημιούργησε ένα ψηφιακό pop up (link εδώ), πουλώντας ρούχα, αξεσουάρ, και ένα ειδικό playlist στο Spotify, εμπνευσμένο από τα δύο αυτά brands.


6. Sponsorship ψηφιακών εκδηλώσεων και συναυλιών, όπως το MetAms 2022 στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες.

(Frame, 2021)


Θέλεις να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τάσεις και εργαλεία στην αγορά?



Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!


(Palmeri, 2022)






References:

Frame. (2021) DISNEY X KEITH HARING VIRTUAL POP-UP. Frame. Available at: https://www.frameweb.com/project/disney-x-keith-haring-virtual-pop-up (Accessed 10 Feb 2023).

Kirby. H. (2023). Miller Lite is opening a tavern in the metaverse with virtual beer and classic bar games. Gannett. Available at: https://eu.jsonline.com/story/entertainment/beer/2022/02/02/miller-lite-opening-metaverse-tavern-virtual-beer-bar-games/6637892001/ (Accessed 10 Feb 2023).

Palmeri, E. (2022). Gucci confirms the Web3 strategy with a Metaverse hub on The Sandbox. Blog Innovatione. Available at: https://www.bloginnovazione.it/en/gucci-vault/28790/ (Accessed 10 Feb 2023).

Guccio Gucci S.p.A. (2020). Zepeto X Guzzi. Gucci. Available at: https://www.gucci.com/us/en/st/stories/article/zepeto-x-gucci (Accessed 10 Feb 2023).

Journal Du Lux. (2022). Hôtellerie : citizenM va se décliner sur The Sandbox. Journal Du Lux. Available at: https://journalduluxe.fr/fr/lifestyle/hotellerie-citizenm-metaverse-nft-sandbox (Accessed 10 February 2022).








39 views0 comments
bottom of page