top of page

Linkedin Marketing for Hotels (2023): Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

Updated: Jul 5, 2023

Τα social media έχουν ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στη ζωή μας και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε σε κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.


Κατέχουν πλέον κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη καθημερινότητά μας, αλλά και στη στρατηγική των εταιρειών. Προσφέρουν αμέτρητα εργαλεία για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας, των πωλήσεων αλλά και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.


Μία πλατφόρμα που έχει μπει δυναμικά στο “παιχνίδι” του εταιρικού marketing είναι το LinkedIn. Με πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες, το LinkedIn έχει υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τις σύγχρονες εταιρείες και προσφέρει αμέτρητα εργαλεία για την εύρεση εξειδικευμένου ταλέντου, την δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων, και για επιτυχημένο B2B marketing.Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στη πλατφόρμα του LinkedIn και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενσωματωθεί στις στρατηγικές marketing μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης όπως η δική σου!Τι είναι το LinkedIn


Το LinkedIn είναι μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχέσεων και την εύρεση εργασιακών ευκαιριών. Το LinkedIn προσφέρει ένα δίκτυο επαγγελματιών και εταιρειών, το οποίο αποσκοπεί να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για όλα τα μέλη του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αυξάνοντας τη παραγωγικότητα και την επιτυχία των επαγγελματιών. Η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί σαν ανοιχτό βιογραφικό στο οποίο ο κάθε χρήστης μπορεί να διατυπώσει την εργασιακή του εμπειρία και να “συνδεθεί” με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου του.


Σύμφωνα με μελέτη της Hootsuite (Link), το 45% των χρηστών του LinkedIn, ταξινομούνται ως ανώτερα στελέχη και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.Το LinkedIn στις επιχειρήσεις


Πέρα από πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, το LinkedIn είναι ένα ισχυρό εργαλείο marketing μέσω του οποίου μία εταιρία μπορεί να εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά της και να χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες και τους συνεργάτες της σε business-to-business (B2B) και business-to-consumer (B2C) επίπεδο. Σύμφωνα με μελέτη της Sprout Social (link), οι εταιρείες που διαφημίζουν στο LinkedIn συγκεντρώνουν έως και 277% περισσότερα leads από αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο στο Facebook. Επιπρόσθετα, επαγγελματίες του B2B marketing υποστηρίζουν πως το είναι υπεύθυνο για πάνω από το 80% των social media leads τους.


Μέσω του LinkedIn, μία εταιρία μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με το κοινό της, δημοσιεύοντας επίκαιρο περιεχόμενο και συμμετέχοντας ενεργά σε συζητήσεις του χώρου.LinkedIn Vs. άλλες πλατφόρμες


Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το LinkedIn απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες που ανήκουν στις ηλικίες 26-35 ετών (Millennials) και χρησιμοποιείται κυρίως για την προώθηση B2B υπηρεσιών.


Επειδή το κοινό του LinkedIn είναι διαφορετικό από αυτό του Instagram ή του Facebook, οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώσουν μία διαφορετική προσέγγιση όταν το χρησιμοποιούν.


Στο LinkedIn, το περιεχόμενο πρέπει να διατηρεί έναν πιο σοβαρό και επαγγελματικό τόνο, σε αντίθεση με το TikTok και το Instagram που έχουν έναν πιο νεανικό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Η επιθετική διαφήμιση, το spamming, η προώθηση προϊόντων και τα λεγόμενα “sales pitches”, δεν λειτουργούν με επιτυχία στο LinkedIn.LinkedIn στα ξενοδοχεια


Ένας από τους κλάδους ο οποίος ευδοκιμεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, είναι ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (πάτα αυτό το link για να μάθεις όλα τα μυστικά του TikTok στο Hotel Marketing).


Παρ’όλα αυτά, δεν μπορεί να παραλλήψει κανείς την αξία του LinkedIn στο ξενοδοχειακό marketing, κάτι που δεν παίρνει όση βαρύτητα του αξίζει. Το LinkedIn, προσφέρει πρωτοποριακά εργαλεία για την δημιουργία επίκαιρου περιεχομένου (όπως τα άρθρα και τα ζωντανά βίντεο), τη “σύνδεση” με στρατηγικά άτομα μέσω της συμμετοχής σε forums και Hospitality Industry Groups, και τη δημιουργία Linkedin διαφημιστικών εκστρατειών.Πως να αξιοποιήσεις το LinkedIn:


1. Καθόρισε το κοινό και τους στόχους σου: απέφευγε την προσέγγιση scattergun, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες εφαρμόζουν το ίδιο περιεχόμενο σε όλα τα κανάλια, για να προσεγγίσουν όσο περισσότερο κοινό μπορούν. Όσο πιο εξειδικευμένο και καθορισμένο το κοινό σας, τόσο και πιο μεγάλη η πιθανότητα να προσελκύσετε αποτελεσματικά το κοινό σας.


2. Δημιούργησε ένα εταιρικό profile στο https://www.linkedin.com/company/setup/new/ και πρόσθετε όνομα, περιγραφή, εικόνες, και link στην ιστοσελίδα.


3. Χτίσε μία βάση ακολούθων μέσω οργανικής ανάπτυξης, προσκλήσεις για “σύνδεση”, και άμεσα μηνύματα σε πιθανούς πελάτες ζητόντας τους να ακολουθησουν την σελίδα σου.


4. Βελτιστοποίησε τη κατάταξη του profile σου στις μηχανές αναζήτησης του Linkedin χρησιμοποιώντας εργαλεία SEO, όπως οι λέξεις κλειδιά (keywords), η δημοσίευση επίκαιρου περιεχομένου, και link στο profile σου μέσω της ιστοσελίδας σου.5. Γίνε μέλος σε Hospitality Industry Groups, όπως τα Boutique Hotel News, Hospitality Superstar, και Hotel Group Network. Μέσω αυτών των σελίδων, θα μπορέσετε να συμμετάσχετε σε επίκαιρες συζητήσεις εγκαθιδρύοντας την εταιρία σας ως thought leader, θα μπορέσετε να προωθήσετε το περιεχόμενο της σελίδας σας, και να προσελκύσετε νέους πελάτες και ταλαντούχους επαγγελματίες.


6. Χρησιμοποίησε τις προσωπικές σου διασυνδέσεις για να προσελκύσεις πιθανούς πελάτες στο εταιρικό profile του ξενοδοχείο σου και βεβαιώσου πως το προσωπικό σου profile, αλλά και αυτό των εργαζομένων σου, είναι ανανεωμένο (επαγγελματική φωτογραφία, τρέχων τίτλος εργασίας, σύνδεση με το profile της εταιρείας, και ενεργή συμμετοχή σε συζητήσεις του κλάδου).


7. Κάνε εγγραφή στο LinkedIn Pulse, στην blogging πλατφόρμα του LinkedIn, μέσω της οποίας μπορείς να “συνδεθείς” με το κοινό-στόχο σου και να προσελκύσεις νέους πελάτες, δημοσιεύοντας άρθρα για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου σου.8. Αξιοποίησε τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων της LinkedIn, μέσω των οποίων μπορείς να παρακολουθήσεις τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές του κοινού σου. Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν τα LinkedIn Page Analytics, Publishing Analytics και το LinkedIn Campaign Manager. Επιπρόσθετα εργαλεία είναι τα Expandi, Hootsuite, Keyhole και το Whatagraph.


9. Ενσωμάτωσε τη διαφημιστική εκστρατεία του LinkedIn που προσφέρει αμέτρητες επιλογές, όπως Sponsored Content, Message Ads, Dynamic Ads, και Text Ads. Επιπρόσθετα, η εκστρατεία περιλαμβάνει εργαλεία για targeting, budgeting, bidding κ.α.


10. Γίνε instructor στην εκπαιδευτική πλατφόρμα ¨LinkedIn Learning”, και μετέδωσε την εξειδικευμένη γνώση σου σε νέους επαγγελματίες. Με αυτή τη στρατηγική, θα αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα της ξενοδοχειακής σου επιχείρησης, δημιουργώντας αξιοπιστία γύρω από το brand σου και χτίζοντας μία online κοινότητα. Κάποια online certifications που έχουν απήχηση στο διαδίκτυο, είναι τα ακόλουθα:

 • The Basis of Food Safety and Hygiene

 • Food and Beverage Management

 • How to Analyze and Maximize Your Restaurant’s Profitability

 • An Introductory Course to Alcoholic Spirits

 • Front Office Management


(Πάτησε αυτό το link για να δεις περισσότερα trendy θέματα)Εφόσον έχεις ενσωματώσει τα παραπάνω στοιχεία, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του LinkedIn Marketing, για να δημιουργήσεις B2B (η και B2C) περιεχόμενο, και να εξετάσεις την αποτελεσματικότητά της εκστρατείας σου!Ιδέες για περιεχόμενο:

 • Άρθρα και blog posts στο LinkedIn Pulse και σε Hospitality Industry Groups (πάτησε αυτό το link για να πάρεις ιδέες για hotel blogs).

 • Οnline μαθήματα και σεμινάρια μέσω του LinkedIn Learning.

 • Native Video Posts και LinkedIn Live Videos

 • Celebrations

 • Document Posts όπως PDFs και Power Points

 • LinkedIn Polls και Question Polls

 • “Offer Help” Posts

 • Share that you’re hiring” Posts

 • LinkedIn Events

 • Carousel Posts

 • Text-only posts ή Text Only Listicles

 • Aπευθείας μηνύματα σε πιθανούς πελάτες μέσω της υπηρεσίας LinkedIn InMail

 • LinkedIn Newsletters

 • Employee Highlights#nature #travelphotography #photography #photooftheday #instagood #travelgram #picoftheday #instagram #beautiful #photo #wanderlust #naturephotography #adventure #art #travelblogger #instatravel #landscape #like #summer #explore #trip #vacation #follow #traveling #ig #bhfyp #happy #hotel #travel #restaurant #vacation #hotels #holiday #love #luxury #resort #design #interiordesign #food #hospitality #instagood #hotellife #photography #travelgram #summer #relax #nature #architecture #tourism #bar #spa #turismo #luxuryhotel #beach #cafe #hotelroom #instagram #tiktok #love #fyp #foryoupage #viralvideos #video #funnyvideos #marketing #marketing #business #marketingdigital #digitalmarketing #branding #socialmedia #entrepreneur #socialmediamarketing #design #instagram #advertising #o #smallbusiness #graphicdesign #motivation #love


35 views0 comments
bottom of page