top of page

Influencer Marketing (2023): Πως να το χρησιμοποιήσετε σωστά

Updated: Apr 2, 2023


Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην χρήση του digital marketing με 1 στους 3 Gen Z και Baby Boomers να υποστηρίζουν πως οι δημιουργοί περιεχομένου τους βοήθησαν να συνδεθούν με ομοϊδεάτες τους και να γίνουν μέλος μιας κοινότητας, κάτι που είχαν χάσει λόγω των μέτρων της καραντίνας (link της μελέτης).


Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης πως η χρήση του Influencer Marketing αυξήθηκε κατά 470% εντός των ετών 2016 έως το 2020, μέσα στη προσπάθεια των εταιριών να προσελκύσουν Gen Z καταναλωτές και να δημιουργήσουν διαδικτυακές εμπειρίες που να αντικαθιστούν τις δια ζώσης.



Τι είναι το Influencer Marketing


Influencer μπορεί να είναι ένας διάσημος, ένας δημιουργός ιστολογίου όπως blogger, ή ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει ένα οργανικό, αφοσιωμένο κοινό στο οποίο ασκεί σημαντική επιρροή παροτρύνοντας το να ακολουθήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Influencers είναι άνθρωποι-κλειδιά των οποίων οι απόψεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις αγοραστικές ενέργειες των καταναλωτών. Ένας influencer παρακινεί το κοινό του μέσα από την ταυτότητά και το κύρος που εμπνέουν οι δραστηριότητές, η επαγγελματική σταδιοδρομία και η εκπαίδευσή του.


Το Influencer Marketing χρησιμοποιεί την αξιοπιστία ενός influencer για να προσελκύσει νέο κοινό στα προϊόντα μιας επιχείρησης και να δημιουργήσει μία εταιρική κοινότητα απο ομοϊδεάτες. Αποτελεί μία υποκατηγορία του Digital Marketing, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε influencer προωθεί από κοινού ένα προϊόν ή μία υπηρεσία με μία εταιρεία.



Γιατί πρέπει να το εφαρμόσεις στην επιχείρησή σου!


Σύμφωνα με μελέτη της Linqia, 86% των εταιρειών έχει ενσωματώσει το Influencer Marketing στην στρατηγική του, από τις οποίες το 94% το έχει βρεί αποτελεσματικό!


Το Influencer Marketing μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στην επιχείρησή σου. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αύξηση της αναγνωρισιμότητας & της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησής σου

  • Δημιουργία αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και εγγύησης γύρω από το brand σου

  • Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα σου λόγω της “σφραγίδας” του influencer

  • Συνεχής προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών σου στον προσωπικό λογαριασμό των influencers

  • Βελτιστοποίηση SEO λόγω των αυξημένων brand mentions & της επισκεψιμότητας του περιεχομένου

  • Δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής ταυτότητας με ανοιχτή φιλοσοφία, αξίες και στόχους

  • Ανάπτυξη ενός δικτύου αφοσιωμένων καταναλωτών που ταυτίζονται με το brand σου

  • Δημιουργία μιας ισχυρής διαδικτυακής παρουσίας μέσω των User-Generated-Content & Social Conversations από τους influencers και το κοινό τους


Τα social media έχουν πλέον γίνει ο πιο σημαντικός τρόπος να προσεγγίσεις το στόχο-κοινό σου. Με τη σωστή εφαρμογή μιας Influencer Marketing εκστρατείας, μπορείς να καθορίσεις τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, αυξάνοντας δραματικά τις πωλήσεις σου!



Πως να εφαρμόσεις το Influencer Marketing στην επιχείρηση σου!


Αν και η προσέγγιση που πρέπει να πάρει η κάθε εταιρεία βασίζεται στις προσωπικές της ανάγκες, η μακροχρόνια εμπειρία της Heart Logic στο Influencer Marketing μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε τις πιο αποδοτικές τακτικές που έχουν φέρει εγγυημένα αποτελέσματα στους πελάτες μας (πάτα αυτό το link για να δεις τα project μας). Ας αναλύσουμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνεις την επιχείρηση σου πετυχημένη μέσω των “εργαλείων” του Influencer Marketing…


Τι μορφές μπορεί να πάρει το Influencer Marketing:


  • Sponsored Content με πληρωμένες αναρτήσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς των influencers χρησιμοποιώντας hashtags όπως #sponsored και #ad

  • Affiliate links & discount codes που μοιράζονται οι influencers με το κοινό τους

  • Giveaways & Contests στα οποία οι Influencers προσφέρουν δωρεάν προϊόντα με αντάλλαγμα engagement όπως likes, follows, shares, tags, subsriptions και comments

  • Brand Ambassadors όπου οι influencers εκπροσωπούν το brand σου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο διαρκεί από εβδομάδες μέχρι και χρόνια


Τρόποι πληρωμής:


Κάποια από τα πιο δημοφιλή μοντέλα ανταμοιβής είναι τα: Cost per Click, Cost per Engagement (το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους influencers), Pay per Cost, Cost per acquisition, free products/ services, Discounted products/ services και Conversion rates.


Ο τρόπος πληρωμής διαφέρει ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν:


  • Για Sponsored Content: Flat Fee ή Pay Per Click

  • Για Affiliate links & discount codes: 10-20% commission σε κάθε πληρωμή

  • Για Giveaways & Contests: Εκπτώσεις και δωρεάν προϊόντα

  • Για Brand Ambassadors: ετήσια (20000-58000 σύμφωνα με Glassdoor, Indeed & Payscale), ωριαία (10-16 ευρώ την ώρα) ή με commission (link)


Tips & Tricks για να διαλέξεις τον σωστό influencer:


  • Ξεκαθάρισε τα επιθυμητά αποτελέσματα της εκστρατείας σου με την χρήση KPΙs και συγκεκριμένων στόχων (ενσωμάτωσε το ακρωνύμιο SMART: Specific, Measurable, Achievable, Realistic & Τime-Specific). Οι στόχοι αποτελούν την βάση της εκστρατείας σου και θα καθορίσουν όλα τα επόμενα βήματα, όπως την επιλογή των κατάλληλων influencers. Για παράδειγμα, αν έχεις σαν στόχο το brand awareness, τότε θα προσλάβεις έναν macro- influencer ενώ αν έχεις ως στόχο το brand engagement, θα προτιμήσεις να συνεργαστείς με έναν micro-influencer που έχει ένα μικρότερο αλλά πιο αφοσιωμένο και διαδραστικό κοινό.


  • Διάλεξε προσεκτικά τους influencers με τους οποίους θα συνεργαστείς με βάση τους στόχους και την ταυτότητά σου

Για Brand Awareness: Macro-influencers με μεγάλο reach

Για Brand Sentiment: Micro-influencers με αυθεντικό περιεχόμενο και ειλικρινές ύφος

Για Brand Loyalty: Micro-influencers με εξειδικευμένο (niche) περιεχόμενο που απευθύνεται στο στόχο-κοινό σου

Για Brand conversion: Macro- influencers με κοινό που ενδιαφέρεται για προσφορές, giveaways & contests

Για Brand Engagement: Micro-Influencers με υψηλό engagement rate και αφοσιωμένους ακόλουθους

Για προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων: Industry experts/ Επαγγελματίες



  • Χρησιμοποίησε Influencer Marketing πλατφόρμες. Για να βρεις τον κατάλληλο influencer, μπορείς να προσλάβεις μία Influencer Marketing πλατφόρμα ή Agency, τα οποία θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς με ανθρώπους-κλειδιά που μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην εκστρατεία σου. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες είναι οι: Upfluence, Aspire lQ, Klear και Grapevine Logic.


  • Αρετές που πρέπει έχει ένας καλός influencer:

1. Να δημιουργεί αυθεντικό και ειλικρινές περιεχόμενο

2. Να έχει πάθος για το προϊόν που πουλάς και να ενημερώνεται καθημερινά για τις νεότερες εξελίξεις στο κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε

3. Να είναι προσιτός στο κοινό του και να δείχνει πως είναι “ένας από αυτούς”. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές θα μπορούν να ταυτιστούν με το brand σου και θα πειστούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα σου




  • 4 κριτήρια με τα οποία μπορείς να φιλτράρεις όλες τις επιλογές σου καταλήγοντας στον σωστό Influencer:

  1. Δημογραφικά στοιχεία

  2. Μέγεθος κοινού και reach

  3. Ανταμοιβή που μπορείς να προσφέρεις σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις τους

  4. Tone of Voice, Lifestyle & Culture

Για παράδειγμα, άμα το κοινό- στόχος σου είναι γυναίκες που κατοικούν στα νότια προάστια, ηλικίας 25-30 ετών και με υψηλό εισόδημα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο influencer που θα επιλέξεις προσελκύει κοινό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.


Οι πιο hop Έλληνες Influencers με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς:


1) Sport Influencers: Giannis Ugo Antetokounmpo, Stefanos Tsitsipas, Dimitris Pelkas, Kostas Tsimika

2) Lifestyle Influencers: Mary Synatsaki, Αλέξανδρος Κοψιάλης, Eleni Menegaki, Eva Savagiou

3) Traveling Influencers: Sissy Christidou, Ioannis Koulousis, Anastasia Chupaeva, Kika Durisova

4) Music Influencers: Thanasis Antetokounmpo, Eleni Foureira, Konstantinos Argiros, Light


Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του easter marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου?


Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!


#nature #travelphotography #photography #photooftheday #instagood #travelgram #picoftheday #instagram #beautiful #photo #wanderlust #naturephotography #adventure #art #travelblogger #instatravel #landscape #like #summer #explore #trip #vacation #follow #traveling #ig #bhfyp #happy #hotel #travel #restaurant #vacation #hotels #holiday #love #luxury #resort #design #interiordesign #food #hospitality #instagood #hotellife #photography #travelgram #summer #relax #nature #architecture #tourism #bar #spa #turismo #luxuryhotel #beach #cafe #hotelroom #instagram #tiktok #love #fyp #foryoupage #viralvideos #video #funnyvideos #marketing #marketing #business #marketingdigital #digitalmarketing #branding #socialmedia #entrepreneur #socialmediamarketing #design #instagram #advertising #o #smallbusiness #graphicdesign #motivation #love






13 views0 comments
bottom of page