top of page

Hotel Marketing (2023): Οι τελευταίες τάσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε κάποιες από τις τελευταίες τάσεις και προβλέψεις του ξενοδοχειακού marketing για το 2023, και θα εξηγήσουμε πως μπορείς να τα αξιοποιήσεις εσύ στη δική σου επιχείρηση! Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αυτά, θα μπορέσεις να εκτοξεύσεις τις απευθείας κρατήσεις στο κατάλυμά σου, αναπτύσσοντας μια ισχυρή εταιρική ταυτότητα και αυξάνοντας το δίκτυο των πιστών επισκεπτών σου (brand advocates)…Τι είναι το ξενοδοχειακό marketing?


Hotel Marketing είναι ένας όρος-ομπρέλα ο οποίος αναφέρεται στις τεχνικές και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα- υπηρεσίες τους και να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον στόχο-κοινό τους.


Μια καλή στρατηγική marketing θα αποφέρει τα παρακάτω οφέλη στην επιχείρηση σου:


1. Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας σου (brand awareness) αναδεικνύοντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα της επιχείρησής σου και δείχνοντας πως είσαι κάτι παραπάνω από από ένα απλό προϊων. Με περιεχόμενο προσωποποιημένο στις ανάγκες του κοινού σου, από ebooks και infographics μέχρι εκπαιδευτικά βίντεο και UGC, μπορείς να μετατρέψεις τους απλούς καταναλωτές σε θερμούς υποστηρικτές του brand σου και προτρέποντας τους να μοιραστούν το περιεχόμενο σου με τους ακόλουθους σου. Κάποιες ποσοτικές μετρήσεις για το brand awareness είναι τα organic traffic, store traffic & website traffic.


2. Δημιουργία δυνητικών ποιοτικων πελατών που απευθύνονται στις ανάγκες της επιχείρησής σου, παρακολουθώντας τα Marketing Qualified Leads και καταγράφοντας αυτά που δεν ταιριάζουν με τις αναγκες της επιχείρησης.3. Ανάπτυξη ηγετικής σκέψεις (thought leadership). H αναγνωρισιμότητα του brand σου ως expert στον τομέα που δραστηριοποιείσαι θα αυξήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που αποπνέεις στο κοινό, χρίζοντας σε “ηγέτη” στον κλάδου σου. Κάτι τέτοιο μπορείς να το πετύχεις με την δημιουργία εκπαιδευτικού “sharable” περιεχομένου, τη συνεργασία με άλλα αξιόπιστα brands, και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή σεμιναρίων με ειδικούς του ξενοδοχειακού κλάδου όπως tourism operators, technology providers & Restaurant Consultants. Μπορείς να μετρήσεις την ηγετική σκέψη του brand σου, εξετάζοντας την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και του blog σου!


4. Αύξηση της αξίας των πελατών (customer value). Ένας ευχαριστημένος πελάτης όχι μόνο θα σε ξαναπροτιμήσει, αλλά και θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς τα προϊόντα σου, δημιουργώντας μια εταιρική κοινότητα από πιστούς υποστηρικτές και αυξάνοντας το Customer Lifetime Value τους. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο, πρέπει να μελετήσεις προσεκτικά το στόχο-κοινό σου και να κατανοήσεις σε βάθος τα ψυχογραφικά, συμπεριφορικά και δημογραφικά του χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβεις ποια είναι τα pains & gains των καταναλωτών και θα απευθυνθείς σε αυτά με προσωποποιημενο τρόπο. Για να αυξησεις την αξία των πελατών σου, μπορείς να τους παροτρύνεις να δημοσιοποιήσουν τις εμπειρίες τους με το brand σου μέσω hashtag challenges, giveaways και διαγωνισμών, τα οποία θα αναδημοσιεύσεις με τη μορφή User- Generated- Content.


5. Οι υπάλληλοι σου δρουν ως πρεσβευτές, μεταδίδοντας τις αξίες και το όραμά του brand σου και δίνοντας του μια υλική ταυτότητα.Έχοντας εξηγήσει τους λόγους που το Hotel Marketing είναι σημαντικό για ένα ξενοδοχείο σαν το δικό σου, ας εξετάσουμε κάποιες από τις τάσεις του για το 2023…


 1. Τεχνητή Νοημοσύνη: Έχοντας εξελίσει το τοπίο του ψηφιακού marketing, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως η Meta και η Google επενδύουν γιγαντιαία ποσά στην αυτοματοποίηση των marketing εργαλείων. Τα Hilton, Crowne Plaza, Aloft & Yotel Hotels είναι κάποια από τα ξενοδοχεία που έχουν εφαρμόσει AI-powered εργαλεία στην marketing στρατηγική τους (link για περισσότερες λεπτομέρειες). Κάποιοι από τους τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις το AI στο ξενοδοχείο σου είναι τα:

 • Chatbots

 • Virtual Assistants

 • Εργαλεια Data & Predictive Analytics για να αναλύσεις και να προβλέψεις τις συμπεριφορές των καταναλωτών

 • Καμπάνιες μέγιστης απόδοσης της Google, εμφανίζοντας την ίδια διαφήμιση σε όλα τα δίκτυα της Google όπως Youtube, σελίδες αναζήτησης και Display

 • Ad targeting & Analysis, προβλέποντας την απόδοση της διαφήμισης σου πριν γίνουν live. Τσέκαρε την Levity (link) αν ενδιαφέρεσαι για αυτή την υπηρεσία.

 • Social Media listening & brand awareness, κατανοώντας το ύφος (tone of voice) των χρηστών των κοινωνικών πλατφορών, εντοπίζοντας influencers που αντικατοπτρίζουν την εταιρική σου ταυτότητα, διαχειρίζοντας τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το brand σου και δημιουργώντας προσωποποιημένο περιεχόμενο για το στόχο-κοινό σου.2. Σύντομα βίντεο: Βίντεο σε πλατφόρμες όπως τα Tik Tok, Youtube & Vimeo, διατηρούν τη προσοχή των καταναλωτών, υιοθετώντας χιουμοριστικό τόνο και δίνοντας μια υλική υπόσταση στο brand σου. Πάτησε αυτό το link για να μάθεις τα μυστικά του Video Marketing στα ξενοδοχεία.


3. Αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής: Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται αύξηση στις απευθείας κρατήσεις και στις κρατήσεις που γίνονται λίγο πριν την άφιξη των ταξιδιωτών. Αυτό σημαίνει πως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να δίνουν μεγάλη έμφαση στις προσωπικές τους σελίδες. Πιο συγκεκριμένα στα ακόλουθα:

 • Βελτιστοποίηση των καναλιών απευθείας κρατήσεων, εμπλουτίζοντας τα με επίκαιρο περιεχόμενο για το ξενοδοχείο σου και την ευρύτερη περιοχή (αξιοθέατα, μετακινήσεις, προσωποποιημένα tours όπως “wine lovers tour” και “art lovers tour”, λεπτομερής περιγραφή των εγκαταστάσεων και των χώρων σου, User- Generated Content και εποχικές προσφορές). Πάτησε αυτό το link για να μάθεις πως να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του Web Site Development προς όφελος σου.

 • Αξιοποίησε εργαλεία SEO για να βελτιστοποιήσεις την απόδοση σου στις μηχανές αναζήτησης. Πάτησε αυτό το link για περισσότερα tips!

 • Σιγουρέψου ότι η εμπειρία κράτησης είναι γρήγορη, απλή και απρόσκοπτη. Το Price Check Widget & Review Monitor (link) μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.


4. Digital Nomads: Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μεταφέρουν τις διαδικασίες τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι remote workers έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία για να εργάζονται, να ξεκουράζονται στα διαλείμματα τους, να δικτυώνονται με ομοϊδεάτες και να πραγματοποιούν επαγγελματικές συνεδρίες. Για να μπορείς να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες των digital nomads, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως προσφέρεις:

 • Γρήγορο Internet

 • Χώρους εξοπλισμένους για τις ανάγκες των remote workers (γραφεία, 24h room service, χώροι συνεδριάσεων, virtual assistants, Virtual Reality-Augmented Reality εργαλεία)

5. Metaverse Marketing: Aναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του 21ου αιώνα, το Metaverse είναι ένας τρισδιάστατος ψηφιακός χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να αναπαράγουν την πραγματική ζωή. Αυτή η υπολογιστική πλατφόρμα, θολώνει τις γραμμές μεταξύ εικονικής και πραγματικής ζωής, δίνοντας μας τη δυνατότητα να συνδυάσουμε διασκέδαση, gaming, κοινωνικοποίηση, shopping, δουλειά κ.α. σε ένα χωροταξικό οικοδόμημα.


Κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ενσωματώσεις το Metaverse στην ξενοδοχειακή εκστρατεία σου είναι οι ακόλουθοι:

 • Δημιουργία Brand Personas

 • Λιανικό εμπόριο των ψηφιακών προϊοντων

 • Social Media Marketing

 • Virtual pop ups σε συνεργασία με άλλα brands

 • Sponsorship ψηφιακών εκδηλώσεων και συναυλιών

Πάτησε αυτό το link για τον απόλυτο οδηγό στο Metaverse Marketing.Θέλεις να αξιοποιήσεις τα εργαλεία του Hotel Marketing για να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο και να αυξήσεις το κέρδος σου? Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε! #socialmedia#marketing#socialmediamarketing#digitalmarketing#instagram#branding#business#entrepreneur#socialmediamarketing#design#advertising#marketingdigital#onlinemarketing#seo#contentmarketing#marketingstrategy#digitalmarketingagency#digital#marketingtips#smallbusiness#webdesign#graphicdesign#digitalmarketingtips#website#marketingagency#startup#motivation#success#ecommerce#onlinebusiness#greece#hotels#travel#hotel#visitgreece


4 views0 comments

Comments


bottom of page