Σύμφωνα με έρευνα των καταναλωτών ο μέσος χρόνος προσοχής των καταναλωτών είναι 8 δευτερόλεπτα, γι αυτό οι επαγγελματίες marketing και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να τραβήξουν και διατηρήσουν την προσοχή των καταναλωτών με άμεσο και στοχευμένο τρόπο!
Ένας τρόπος για να πετύχουν κάτι τέτοιο είναι μέσω της ενσωμάτωσης των gamification στοιχείων στην marketing στρατηγική τους. Η έννοια του gamification δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ραγδαία, δημιουργώντας αμέτρητες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να προσελκύσουν νέους καταναλωτές και να αυξήσουν την διαδραστικότητα στις πλατφόρμες τους.
Τι είναι το Gamification
Το gamification ορίζεται ως η στρατηγική που ενσωματώνει μηχανισμούς παιχνιδιών σε ένα μη-gaming πλαίσιο για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και το engagement ενός brand.
Κάποιοι τρόποι που μπορεί να εφαρμοστεί το Gamification Marketing είναι οι ακόλουθοι:
1. Ενσωμάτωσε πραγματικών παιχνιδιών στην marketing στρατηγική σου
2. Ενσωμάτωσε προγράμματων αφοσίωσης και επιβράβευσης πελατών όπου θα κερδίζουν πόντους με κάθε τους αγορά τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώνουν με εκπτώσεις, δωρεάν εισιτήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταξίδια, προσωποποιημένα δώρα όπως ποδήλατα και βιβλία, συμμετοχή σε ιδιωτικά πάρτυ και εκδηλώσεις, αλλά και πρόσβαση σε σεμινάρια, οδηγούς και άλλα εκπαιδευτικά περιεχόμενα.
Για παράδειγμα, το “My Starbucks Rewards Program” το οποίο επιβραβεύει τους πιστούς πελάτες της γνωστής αλυσίδας με δωρεάν ροφήματα και γλυκά (LINK)!
Άλλα πετυχημένα rewards programs είναι τα εξής:
IKEA family της IKEA (LINK)
Disney Rewards της Walt Disney Company (LINK)
Sephora Beauty insider της Sephora (LINK)
Loyalty Program Based on Charity της The Body Shop (LINK)
3. Δημιούργησε διαγωνισμούς και giveaways για να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του brand σου και η διαδραστικότητα στις προσωπικές σου πλατφόρμες!
Παραδείγματα είναι τα εξής:
η καμπάνια Monopoly της McDonald’s (LINK)
η εφαρμογή Nike+ Fuelband (LINK)
το “Heineken’s Star Player Game” της Heineken (LINK)
η καμπάνια “Magnum Pleasure Hunt: The Epic Online Experience” (LINK) της Magnum
4. Δημιούργησε επιτραπέζιων παιχνιδιών με την στάμπα της επιχείρησής σου
Παραδείγματα είναι τα Monopoly (LINK) και Coca-Cola Shake It Up - Dice Game (LINK) της Coca Cola, που είναι θεματικά επιτραπέζια παιχνίδια με την επωνυμια και το λογότυπο της Coca Cola!
5. Συμμετοχή σε διαδικτυακές κοινότητες (Virtual Environments) και φανταστικά σύμπαντα όπως είναι τα Metaverse και Roblox.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company (2022), η αξία του μετασύμπαντος εκτιμάται να φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η έρευνα επίσης υπογράμμισε ότι το Metaverse είναι ίσως και η σημαντικότερη ευκαιρία ανάπτυξης του 2023 σε διάφορους κλάδους, όπως είναι τα καταναλωτικά αγαθά, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η μουσική βιομηχανία. Η Grayscale, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ψηφιακών περουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προβλέπει την αξιοποίηση του Metaverse να επιφέρει εκατομμύρια δολάρια ως ετήσια έσοδα στις εταιρίες που το χρησιμοποιούν στις marketing καμπάνιες τους μέσω της διαφήμισης, της δημιουργίας περιεχομένου, των virtual showrooms, και του λιανικού εμπορίου. Εταιρίες όπως McDonalds, Heineken, Nike, Coca-Cola και Samsung, έχουν αναπτύξει τη δική τους Metaverse Marketing στρατηγική για να επεκτείνουν την κοινότητα του brand τους και να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Παραδείγματα είναι το Walmart Land (LINK) της Walmart, και το ψηφιακό pop-up της Disney σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Keith Herring (LINK).
Κάποιοι τρόποι που μπορείς να εφαρμόσεις το Metaverse στην marketing στρατηγική σου είναι οι ακόλουθοι:
1. In- Game Advertising σε παιχνίδια όπως το Hyperspace, το Axie Infinity και το Decentraland.
2. Δημιουργία Brand Personas που θα λειτουργούν ως brand ambassadors για να προσελκύσουν το στοχευμένο κοινό σας.
3. Social Media Marketing σε πλατφόρμες όπως το Second Life και το Avakin Life.
4. Λιανικό εμπόριο των ψηφιακών προϊοντων και των υπηρεσιών σας, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα προσωποποιημένο λουκ για το avatar τους.
5. Virtual pop ups σε συνεργασία με άλλα brands, για να αγοράσουν οι καταναλωτές limited edition προϊοντα σας με την ευκαιρία για Try-ons. Δείτε την εικόνα παρακάτω, όπου η Disney σε συνεργασία με τον Keith Herring, δημιούργησε ένα ψηφιακό pop up (link εδώ), πουλώντας ρούχα, αξεσουάρ, και ένα ειδικό playlist στο Spotify, εμπνευσμένο από τα δύο αυτά brands.
6. Sponsorship ψηφιακών εκδηλώσεων και συναυλιών, όπως το MetAms 2022 στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες.
Θέλεις να χτίσεις ένα δυνατό brand στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τάσεις και εργαλεία στην αγορά?
Πάτησε αυτό το LINK για να μάθεις πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε!
#metaverse #nft #crypto #nfts #ethereum #nftart #meta #cryptocurrency #nftcommunity #bitcoin #blockchain #digitalart #art #nftcollector #eth #opensea #btc #nftartist #virtualreality #cryptoart #vr #d #web #nftdrop #cryptonews #defi #nftcollectibles #nftcollection #facebook #xrp #marketing #business #marketingdigital #digitalmarketing #branding #socialmedia #entrepreneur #socialmediamarketing #design #instagram #advertising #o #smallbusiness #graphicdesign #motivation #love #success #marketingstrategy #seo #digital #empreendedorismo #entrepreneurship #instagood #bhfyp #onlinemarketing #marketingtips #startup #photography #art #follow
Comments